Για την πλοήγηση


ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ


1. Τι είναι το Σύνδρομο Απνοιών κατά τον Ύπνο;


Ορισμένα άτομα κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού ύπνου παρουσιάζουν, εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων, στένωση ή και πλήρη απόφραξη του φάρυγγα. Αποτέλεσμα της απόφραξης είναι να συμβαίνουν παύσεις της αναπνοής που διαρκούν από 10 δευτερόλεπτα μέχρι και 2 λεπτά! Τέτοιες παύσεις μπορεί να επαναλαμβάνονται συχνά, από 20 μέχρι 80 φορές την ώρα. Στη διάρκεια των παύσεων η οξυγόνωση του αίματος μειώνεται, ενώ ο εγκέφαλος «αφυπνίζεται». Οι διαταραχές αυτές διαταράσουν την «αρχιτεκτονική» του ύπνου, ο οποίος δεν είναι πλέον αναπαυτικός. Το φαινόμενο αυτό που μπορεί να επαναλαμβάνεται πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας ονομάζεται Σύνδρομο Απνοιών κατά τον Ύπνο (ΣΑΥ). Με τον καιρό, οι πάσχοντες από το ΣΑΥ μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα από άλλα όργανα όπως η καρδιά.

Περισσότερα


2. Διακοπή Καπνίσματος Απόφαση Ζωής


Το κάπνισμα είναι εθισμός και ως εθισμός αποτελεί μία χρόνια ασθένεια η οποία μπορεί να αντιμετωπισθεί θεραπευτικά. Ο καπνός προκαλεί μεγαλύτερο εθισμό από την ηρωίνη και την κοκαΐνη.

Το κάπνισμα ευθύνεται για τον καρκίνο του πνεύμονα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, στηθάγχη, εμφράγματα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, νοσήματα των περιφερικών αγγείων και αναπνευστικά νοσήματα (ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα).

Περισσότερα


3. Αλλεργική ρινίτιδα και άλλες αλλεργίες


Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με άσθμα έχουν και αλλεργική ρινίτιδα. Από τους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, περίπου το 1/3 θα εμφανίσει κάποια στιγμή συμπτώματα άσθματος.

Τα τυπικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι:

Περισσότερα


4. Τι είναι το άσθμα;

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών. Οι αεραγωγοί (βρόγχοι) είναι οι σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες.

Όταν κάποιος ασθενής με άσθμα εισπνεύσει κάποιον ερεθιστικό παράγοντα από το περιβάλλον, προκαλείται μια υπερβολική απάντηση των βρόγχων με σύσπαση των λείων μυικών ινών των αεραγωγών (βρογχόσπασμος), η οποία οδηγεί σε στένωση του αυλού τους. Η φλεγμονή των βρόγχων χαρακτηρίζεται από οίδημα και παραγωγή εκκρίσεων που είναι παχύρρευστες και κολλώδεις, με τελικό αποτέλεσμα την επιδείνωση της στένωσης του αυλού των βρόγχων. Έτσι, περιορίζεται η ροή του αέρα μέσα από τους βρόγχους.

Περισσότερα


5. Πόσο συχνό είναι το άσθμα;

Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα στον πλανήτη, ενώ περίπου 250.000 άνθρωποι πεθαίνουν από άσθμα κάθε χρόνο. Οι θάνατοι από άσθμα, ωστόσο, μειώνονται διαρκώς, λόγω της αποτελεσματικής θεραπείας. Αντίθετα, η συχνότητα του άσθματος και των αλλεργιών αυξάνεται.

Υπολογίζεται ότι 7-10% των ανθρώπων πάσχουν από άσθμα, αλλά το ποσοστό διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών. Είναι συχνότερο στις Δυτικές χώρες, αλλά φαίνεται ότι και άλλοι παράγοντες, γενετικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παίζουν ρόλο. Η θνητότητα, ωστόσο, είναι μεγαλύτερη στις χώρες με μέσο ή χαμηλό εισόδημα, ενώ τα συμπτώματα του άσθματος είναι περισσότερο συχνά (έως 20%) στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και λιγότερο συχνά (2-3%) στην Ανατολική Ευρώπη, την Ινδονησία, το Ουζμπεκιστάν, την Ινδία και την Αιθιοπία.

Το άσθμα είναι πιο συχνό στα αγόρια στην παιδική ηλικία και στις γυναίκες μετά την ενηλικίωση.


6. Συμπτώματα του άσθματος

Η διάγνωση του άσθματος τίθεται από το γιατρό με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς και το ιστορικό του.
Τα τυπικά συμπτώματα ενός ασθενούς με άσθμα είναι:

Περισσότερα


7. Εξετάσεις για τη διάγνωση του άσθματος

Η διάγνωση του άσθματος μπορεί να γίνει με βάση το τυπικό ιστορικό και τα συμπτώματα του ασθενούς, αλλά και με την ανταπόκριση στην κατάλληλη θεραπεία από το γιατρό.

Συχνά, ωστόσο, χρειαζόμαστε επιπλέον εξετάσεις που θα μας βοηθήσουν στη διάγνωση του άσθματος. Ο γιατρός σου μπορεί να σου προτείνει κάποιες από τις παρακάτω:

Περισσότερα

Follow us

Με αυτό το σύνδεσμο φεύγετε από την τρέχουσα σελίδα. Στόχος : Facebook