Για την πλοήγηση


ΧΑΠ - Νοσος των Καπνιστων


Νιώθεις ότι λαχανιάζεις όταν βάζεις λίγη προσπάθεια παραπάνω;
Μπορεί να μην είναι μια απλή κούραση.

Ξυπνάς με έντονο βήχα;
Μπορεί να μην είναι ένας απλός τσιγαρόβηχας.

Νιώθεις με την αναπνοή κάτι να σφυρίζει στο στήθος σου;
Μπορεί να μην είναι απλά δύσπνοια.

Όλα αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα μιας πολύ διαδεδομένης ασθένειας που ονομάζεται Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή για συντομία ΧΑΠ.

Πρόκειται για μια πάθηση που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες. Κυριότερες μορφές της ΧΑΠ είναι η χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμονικό εμφύσημα, ενώ και άλλα συστήματα του οργανισμού επηρεάζονται με την εξέλιξη της νόσου.

Από ΧΑΠ πάσχουν 600 εκατομμύρια άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το 8,4% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από ΧΑΠ.

Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν!!

Πώς προκαλείται η ΧΑΠ;

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που προκαλούν τη ΧΑΠ είναι το κάπνισμα και η ρύπανσηή η μόλυνση του περιβάλλοντος εργασίας. Το 90% των περιπτώσεων της ΧΑΠ οφείλεται στο κάπνισμα.

Επίσης, η έντονη και παρατεταμένη έκθεση στη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα ή σε σκόνες και χημικές ουσίες στον χώρο εργασίας είναι πιθανό να προκαλέσει ΧΑΠ. Το πιο πιθανό «κατώφλι» εμφάνισης της ΧΑΠ είναι η ηλικία των 45 ετών.

Είναι η ΧΑΠ επικίνδυνη;

Η ΧΑΠ υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ασθενών, τους δυσκολεύει στις οικιακές εργασίες, στον ύπνο, στις οικογενειακές δραστηριότητες και στη σεξουαλική ζωή.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια, που θα τους καθηλώσει στο σπίτι. Η ΧΑΠ είναι η τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και ευθύνεται για περισσότερους από τρία εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Γιατί οι περισσότεροι ασθενείς αγνοούν τη ΧΑΠ;

Οι ενοχλήσεις αρχίζουν ήπια. Έτσι, οι περισσότεροι ασθενείς δεν επισκέπτονται τον γιατρό τους.Συμβιβάζονται με τον «λίγο βήχα παραπάνω» ή με την κούραση την οποία αποδίδουν σε έλλειψη άσκησης. Και ο τσιγαρόβηχας» είναι ένας μύθος. Μπορεί να πάσχεις ήδη από χρόνια βρογχίτιδα. Όταν αρχίσει, η ΧΑΠ εξελίσσεται σταθερά. Γι αυτό η πρώιμη διάγνωση της ΧΑΠ είναι αναγκαία.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ΧΑΠ;

Υπάρχουν δυο απλοί και ανώδυνοι τρόποι: η σπιρομέτρηση και τα αέρια αίματος.
Η σπιρομέτρηση γίνεται με ένα ειδικό όργανο, το οποίο έχει ένα σωλήνα σαν αναπνευστήρα, που ο ασθενής τοποθετεί στο στόμα του και φυσά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Με τη σπιρομέτρηση μετράμε τον όγκο του αέρα και την ταχύτητα με την οποία εκπνέεται από τους πνεύμονες, ώστε ο γιατρός να εκτιμήσει τον βαθμό σοβαρότητας της ΧΑΠ.

Για τα αέρια αίματος αρκεί μια εξέταση αίματος για να μετρηθεί το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα, που υπάρχει στο αίμα, ώστε να εκτιμηθεί εάν υπάρχει κάποια διαταραχή που μπορεί να υποδηλώνει πνευμονική ή μεταβολική πάθηση.

Αντιμετώπισε τη ΧΑΠ έγκαιρα και σωστά.
Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα!
Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση της ΧΑΠ μπορεί να εμποδίσει ή έστω να καθυστερήσει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου.
Επιπλέον θα σε ανακουφίσει από τα συμπτώματα, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής σου.
Μην την παραμελείς!!

Follow us

Με αυτό το σύνδεσμο φεύγετε από την τρέχουσα σελίδα. Στόχος : Facebook